shipping-fast-solid

Gratis bezorging bij bestellingen boven de drempel

credit-card-solid

Betalingsmogelijkheden Paypal, MultiSafepay & meer

headphones-alt-solid

Hulp en ondersteuning Ma-Vr 9.00-12.00 uur. 13.00-16.00 uur

Opbouw van de honden trimschaar

Opbouw van de honden trimschaar
Voordat je een schaar koopt, is het belangrijk om te weten hoe een trimschaar werkt en hoe deze gemaakt is. Het principe van een schaar is als volgt: een schaar is een hefboomsysteem. Maar als men 2

Voordat je een schaar koopt, is het belangrijk om te weten hoe een trimschaar werkt en hoe deze gemaakt is. Het principe van een schaar is als volgt: een schaar is een hefboomsysteem. Maar als men 2 stukken metaal zou nemen en ze samen schroeven, gaan deze niet zomaar knippen. De bladen van de schaar worden in de lengte gedraaid en de snijranden naar boven gericht zodat een hoek gecreëerd wordt en de schaar kan knippen. Anders zouden de 2 stukken metaal iets knijpen in plaats van knippen.

De bladen zijn naar elkaar gebogen om een contactpunt langs de lengte van de snijrand te hebben. Deze kromming creëert een druk die geabsorbeerd wordt door een tegendruk aan de binnenkant van het mes onder de schroef.

Een trimschaar bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Vingerring
  2. Binnenkant ring
  3. Vingerrust
  4. Nek
  5. Shank
  6. Bumper
  7. Vijs of schroef
  8. Ride
  9. Draaigebied
  10. Bladen
  11. Snijranden
  12. Bladpunten

Verschil gegoten en gesmede hondenschaar

Gieten: in het productieproces warmen ze het staal op tot het vloeibaar is en gieten ze het staal in een moule.  Er is echter een nadeel aan deze manier: wanneer de schaar afgekoeld is, zijn de moleculen in het staal gescheiden en is het staal niet meer zo hard.

Smeden: in het productieproces wordt het metaal verwarmd tot het staal gloedrood is.  Deze wordt dan door compressiekracht gesmeed en gevormd. De lamellen kunnen hier afzonderlijk gemaakt worden en dan aan elkaar gelast worden. Hier blijft het staal hard.

Soorten metaal voor hondenscharen

Om een schaar van goede kwaliteit te bekomen moet men deze uiteraard maken uit de beste metalen. Elke schaar is nauwgezet met de hand gemaakt en ondergaat heel veel handelingen vooraleer het eindresultaat bereikt wordt. Scharen worden gemaakt uit nikkelvrij, roestvrij staal en zijn roodheet diepgevroren (tempered) om een maximum hardheid te garanderen. Dit proces zorgt ervoor dat het metaal zo hard is dat het niet meer kan buigen en daardoor blijft de geslepen hoeking langer scherp.

Staal type 420: Deze roestvrijstalen legering is een van de zachtste staalsoorten die er is. Dit type bevat verwaarloosbare hoeveelheden koolstof en veel chromium in het metaal, waardoor het erg zacht en roestbestendig is. Scharen gemaakt met dit type staal slijpen heel gemakkelijk omdat het metaal zacht is. Als nadeel zullen ze vaker geslepen moeten worden. Scharen die met dit staal gemaakt zijn, zijn goedkoop, maar uiteindelijk zullen ze meer kosten vanwege de extra slijpbeurten die nodig zullen zijn.

Staal type 4034: Dit roestvrijstaal (X46Cr13) met het speciale Solingen-smeden is één van de meest populaire soorten staal bij het produceren van scharen. Deze scharen hebben een lang-aanhoudende snijrand na een warmtebehandeling. Het meest bekende staal wordt geproduceerd in Solingen. Het staal type 4034 heeft een heel goede balans tussen hardheid en het scherp houden van de snijrand. Dit staal wordt gebruikt om de meest bekende scharen van Solingen-Duitsland te maken.

Staal type 440A: Deze roestvrijstelen legering is een van de meest populaire staalsoorten voor het produceren van scharen. Als de warmtebehandeling goed gedaan is, kan de schaar zijn scherpheid heel goed behouden. Het beroemdste staal wordt geproduceerd in Japan. Het 440-type staal heeft een zeer goede balans tussen sterkte, roestbestendigheid, behoud van de scherpe snijrand, en de prijs.

Staal type 440C: Dit type is vergelijkbaar met het type 420A, maar het staalmengsel bevat meer koolstof waardoor men in de fabriek de schaar kan temperen met een hogere hardheid die dan resulteert in een sterkere schaar.

Staal type V-7: Dit V-7 staalmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met Utsumi en de staalfabrikant. V-7 staalmateriaal wordt veel gebruikt voor scharen zoals die van Utsumi. Wolfraamstaal en vanadium worden toegevoegd aan het staalmateriaal voor antifrictie en om het blad sterker te maken. 

Staal type V7M: V-7M staal is eveneens een origineel staal dat ontwikkeld werd door Utsumi in samenwerking met de staalfabrikant special voor het produceren van gebogen trimscharen. Als het staal gespannen wordt, zal hard staal breken bij het maken van de gebogen vorm. Het gebruiken van zachter staal is echter niet goed voor de prestatie en scherpheid van het blad. Dit staal type V7M is hun oplossing: ze gebruiken hard staal type V-7 en overlappen het met elastisch staal SU304. Hierdoor bekomen ze een dubbel staal waarbij het zachte staal de vorm van het gebogen blad vormt en het harde staal helpt om de scherpe snijrand te behouden. De methode om één blad te maken van verschillende soorten staalmateriaal (zacht en hard) werd reeds gebruikt bij het maken van zwaarden en is een zeer geavanceerde technologie. Utsumi is een van de weinige fabrikanten die het smeden van Japanse zwaarden geërfd heeft.

Staal type V10: Deze roestvrijstalen legering is harder omdat deze meer kobalt bevat, de naam staat voor V Gold 10, Gold staat voor de goede kwaliteit. Dit type metaal kan een scherpere rand aan het blad geven en het is bewezen dat het de rand langer houdt. Nadeel is dat de kostprijs hoog is en dat de fabriek moeite heeft om een schaar in dit metaal te produceren omdat het zo moeilijk is om mee te werken.

Staal type ATS314: ATS-134 roestvrije legering wordt geproduceerd door Hitachi staalbedrijf in Japan en de capaciteit om de rand te behouden van dit staal is één van de beste. Men kan een hele lichte schaar maken met een heel fijn blad en toch een extreem scherpe rand hebben die heel lang houdt. Nadeel is opnieuw de prijs en de mogelijkheid voor de fabrieken om een schaar te maken in dit soort extreem hard staal.

Staal type Damascus: Damascus roestvrijstalen legering is al de Ferrari van alle staalsoorten voor het maken van scharen. Dit staal werd gebruikt bij het maken van het legendarische Samurai-zwaard. Je kunt dit staal meteen herkennen vanwege een opvallend patroon van strepen en spikkels, zoals stromend water of een houtpatroon. Damascus-staal is gemaakt van meerdere metaallagen die met elkaar versmolten zijn tot een enkel stuk. Damascus is niet het hardste staal, maar heeft wel een voordeel voor het maken van scharen: de combinatie van metalen creëert micro-tanden op de snijrand die het mes langer superscherp houden. Het productieproces voor het Damascus-staal en de schaar in deze kwaliteit is erg moeilijk en heeft daarom ook de hoogste prijs.

Soorten afwerking van het snijblad

Het is belangrijk dat je bij het kopen van een schaar het verschil tussen de verschillende afwerkingen kent. Wanneer men spreekt over hol geslepen scharen heeft men het over de uitgeholde binnenkanten van de bladen. Dit betekent dat enkel de snijranden contact maken met elkaar en dus ook geen geluid maken tijdens het knippen. Scharen van een goede kwaliteit zijn veelal op deze manier gemaakt.

Convex blad: Trimscharen met convexe bladen hebben een extreem scherpe rand en vereisen zeker geen fysieke kracht om door dikke vachten te knippen. Dit is de sterkste afwerking en kan meer geavanceerde kniptechnieken zonder probleem aan, bijvoorbeeld al glijdend knippen. Deze scharen vereisen door hun scherpe rand wel meer zorg. Deze bladen worden geslepen op 45° tot 50°. Deze methode is moeilijker om te maken dan veel andere, dus scharen met een convex blad zijn meestal duurder dan andere.

Beveled edge blad: Deze techniek is een van de oudste, minst dure, en vlugge technieken om een schaar te slijpen. De scharen hebben een schuine, hoekige rand die geslepen word tussen 40° en 47°. 

Semiconvex blad: Semiconvex is een slijptechniek tussen beveled edge en convex. De schuine rand wordt niet zo schuin en hoekig geslepen als beveled edge, maar is wel hoekiger dan een convex blad. Dit heeft als voordeel dat je langer je schaar kan gebruiken zonder ze te laten slijpen. Nadeel is dat de schaar niet zo’n scherpe rand meer heeft en daardoor kan je in dikke vachten problemen ondervinden dat je druk moet uitoefenen om erdoor te knippen. 

Blad met microvertanding: Een serrated edge blad heeft zeer fijne groeven op het snijvlak. Deze zorgen ervoor dat de haren beter worden vastgegrepen bij het knippen en dikke vachten eenvoudiger te knippen zijn. Deze techniek kan men ofwel op één of op beide bladen van de scharen toepassen. Trimscharen met dit soort bladen maken meer geluid tijdens het knippen.

Soorten handvaten voor hondenscharen

Er zijn veel soorten handvaten, afhangend van de maker, de toepassing, het uitzicht van de schaar, etc. De meest voorkomende zijn: crane grip, opposing grip, en offset grip.

Crane grip handvat: deze soort is tegenwoordig de standaard en de meest voorkomende. De ene vingerring staat in het verlengde van de snijbladen en is langer dan de duimring. Dit is het meest ergonomishe handvat en heeft grote voordelen voor het lichaam. Door de crane grip kan je je elleboog laten zakken in een meer ontspannen positie. Dit design vermindert ook de stess op de pols en schouders.

Opposing grip handvat:  bij dit design staan de vingerringen parallel. Dit is het oudste design en is goed voor gebogen scharen, want zo kan je de gebogen kant aan beide zijden gebruiken zonder extra stress te plaatsen op het lichaam. Dit soort handvat is ook goed voor mensen die een verkeerde techniek gebruiken om te  knippen. 

Offset Grip handvat: bij dit design is de duimring opmerkelijk korter dan de andere vingerring. De vingerring staat niet in het verlengde van de snijbladen, maar staat een beetje naar de zijkant ervan. Hierdoor wordt de stress op de handen vermindert, maar heeft men wel de neiging om de elleboog naar boven te houden. 

Soorten shanks voor hondenscharen

De shank van de honden trimschaar is een heel belangrijke factor bij het aankopen van een schaar. De shank is de afstand tussen de vingers en de vijs. Welke lengte je moet nemen, hangt sterk af van de lengte van de vingers en het hand. Mensen met kleine handen kunnen niet met een schaar snijden met een te grote shank.

De opening van de trimschaar hangt af van de lengte van de shank. Als men twee scharen met shanks van verschillende lengtes op elkaar legt en evenveel opent bij de vingerringen ziet men duidelijk het verschil: de schaar met de korte shank is meer open dan die met de grote shank.

Voor een persoon met lange vingers is een lange shank goed. Voor een persoon met korte vingers is knippen met een lange shank overbelastend, want men moet de vingers te wijd open doen. Aangezien je bij het verzorgen van een hond ongeveer 200 keer per minuut, dus ongeveer 100 000 per dag, de schaar open en dicht doet, is het knippen met een te lange shank voor een lange periode zeer slecht. Als professional gebruikt men best een op maat gepaste schaar. Hiervoor is het goed als men de schaar in het echt kan testen en voelen.

Soorten vijzen voor hondenscharen – spanning

De spanning regelen van de trimschaar is heel belangrijk. Het is aan te raden dat de spanning van de schaar met zorg en precisie aangepast wordt, want dit heeft een direct resultaat op de perfecte afwerking van het knippen. De beweging van de schaarbladen moet zacht en zonder kracht gebreuren zodat de schaar met maximale precisie  en de juiste techniek kan bewegen, zo bekomt men een perfect einddoel.

Gewone vijs: dit is het originele en oudste systeem en kan met een schroevendraaier, of bij sommige scharen eventueel met een muntstuk, aangepast worden. Sommige trimmers hebben dit systeem het liefst omdat de schaar mooi strak is, maar om de bladen aan te passen is er dus telkens een schroevendraaier nodig.

Aanpassingsknop: dit is een gemakkelijk aan te passen draaiknop (bal).

Bladveer systeem: onder de afstelknop (bal) is er een bladveer (kleine plaatje)  die vertrekt aan het sharnierpunt en de spanning van de schaarbladen even verdeelt over de volledige lengte van de schaar. Dit deel, met afstelknop en bladveer, wordt ook wel het pivot area genoemd.

Ball Bearing Tension adjuster:  de veerbalans kogellager dient om de schaar bladen te stabiliseren. De veschillende kleine ballen van het lager zijn aangebracht in het midden van de schaar en roteren op het lager in plaats van op een nylon of polimeer sluitring.

Flat Bearing Tension System: een vlakke lagerspaning zoals een moderne vijs, maar in het midden zijn er interne kogellagers (ballen). Dit systeem is een van de duurste en heeft een mooie, puur gestroomlijde look. De spanning in dit geval pas je aan met het bijgeleverde plaatje.

Soorten vingerringen voor hondenscharen

Er bestaan verschillende maten vingerringen voor honden trimscharen. Deze kunnen gebruikt worden door mensen met kleine en dunne vingers en handen tot mensen met iets grotere en bredere. Indien een aangekochte schaar te grote vingerringen blijkt te hebben, kan je vingerringen gebruiken om de opening kleiner te maken. Zie Show tech vingerring. Deze rubbers helpen eveneens om blaren op de vingers te voorkomen.